компири веџис

Печени зачинети компири веџис

Од секогаш ни се допаѓале компирите веџис кои може да се најдат во некои ресторани. Зачинети и крцкави, идеални за ручек или мезе. Решивме да пронајдеме и испробаме рецепт за печени компири веџис како поздрава варијанта. Па, еве успешниот рецепт да го споделиме со вас.

Следно, наместо да правите помфрит, пробајте ги овие печени зачинети компири.

веџис компири

Состојки:

  • 4 компири
  • ¼ чаша маслиново масло
  • ¼ мала лажичка морска сол
  • ¼ мала лажичка лук во прав
  • ½ лажичка црвена пипер
  • ¼ мала лажичка црн пипер
  • 2 лажици ситно сечкан магдонос
  • ¼ чаша пармезан.

Подготовка:

  1. Пуштете ја рерната да се загрева на температура од 235 степени Целзиусови.
  2. Компирите добро измијте ги. Потоа, без да ги лупите исечете ги на половина, а потоа од секоја половина исечете 3 парчиња.
  3. Исечените компири ставете ги во сад со вода и додајте 2 чаши коцки мраз. Оставете ги компирите за време од 30 минути. Потоа исушете ги со кујнска хартија.
  4. Во голема ќеса која може херметички да се затвора, ставете ја солта, лукот во прав, црвената пипер и црната пипер. Додајте ги компирите и измешајте ги заедно. Потоа додајте го маслиновото масло и мешајте додека компирите добро се зачинат.
  5. Во тава ставете хартија за печење. Наредете ги компирите и печете ги во загреаната рерна за време од 30 до 35 минути, додека заруменат и постанат крцкави.
  6. Додека компирите се печат, исечкајте магднос и изрендајте ¼ чаша пармезан. Измешајте ги заедно, а потоа поросете ги печените веџис компири. Послужете ги со кечап или сос по желба.

Ви предлагаме да прочитате: Зачинети печени компири со кисело млеко.

Сподели: