Печено свинско каре со зачини

Печено свинско каре со зачини

Сакате да подготвите убаво печење за вашите најблиски? – Имаме одличен предлог за вашето денешно мени! Направете печено свинско каре и послужете го со гарнир и салата по ваш избор. Сигурни сме дека во вкусот ќе уживаат сите членови на семејството.

Оваа идеја е одлична за брз и вкусен ручек без многу мака. Изненадете ги вашите најблиски со вкусно печено свинско каре кое можете да го направите со зачини кои ги имате во кујната.

Печено свинско каре со зачини

Состојки:

  • 1 кг свинско каре
  • масло
  • ароматични зачини по ваш вкус
  • сол и црн пипер по вкус.

Подготовка:

  1. Месото оставете го да се одмрзни, а потоа засечете го со нож на неколку места. Зачинете го по свој вкус – лук во прав, магдонос, рузмарин, босилек, сол и црн пипер. Прелијте го со масло и ставете го во најлонска кеса. Вака подготвеното месо оставете го во фрижидер неколку часа, а најдобро е преку ноќ.
  2. Извадете го месото од фрижидер и оставете го на собна температура околу еден час пред подготовката.
  3. Во тавата во која ќе печете ставете масло да се загрее и кратко пропржете го месото од сите страни. Потоа, додајте малку вода и ставете го месото да печи во претходно загреана рерна на 200 степени додека добие убава боја.
  4. За време на печењето, повремено, превртувајте го и преливајте го со течноста од тавата. По потреба, додавајте вода.
  5. Печеното свинско месо оставете го во тавата 15 минути да ги впие соковите, а потоа исечете го на парчиња и послужете го. По желба, парчињата месо прелијте ги со сокот од тавата во која се печело. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Свинско каре во сос од шампињони.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: