печено јагнешко месо

Печено јагнешко месо со моркови и вино

Празничната атмосфера е идеално време за собирање на целото семејство и прославување на Велигден со највкусните јадења и пијалаци. Традиционално се приготвува печено јагнешко месо, кое го зазема главното место на трпезата за Велигден.

А кога станува збор за подготовка на печено јагнешко месо, сите бараме совет од нашите блиски пријателки кои имаат добар рецепт. А супер рецепт за сочно, печено јагнешко месо со моркови, лук и црвено вино ни предлага Катерина.

печено јагнешко

Состојки:

  • 700 гр јагнешко месо
  • 10 чешниња лук
  • 2 моркови
  • 100 мл црвено вино
  • 100 мл топла вода
  • по потреба масло, мелен црн пипер, мешан сув зачин, сол.

За премачкување:

  • сенф по потреба.

Подготовка:

  1. Јагнешкото месо исечете го на парчиња или може да користите цела плешка или бут.
  2. Засечете го на повеќе места во длабочина во вид на мали џебови и во секоја вдлабнатина ставете чешне лук и парче морков.
  3. Премачкајте го месото со поголема количина сенф, наросете го со мелен црн пипер и мешан сув зачин.
  4. Вака приготвеното месо ставете го во тава за печење и попрскајте го со масло.
  5. Додајте ги преостанатите моркови исечени на покрупни парчиња.
  6. Посолете и додајте ги водата и виното.
  7. Тавата затворете ја убаво со алуминиумска фолија и ставете ја во загреана рерна на 200 степени.
  8. Печете 45 минути, а потоа извадете ја фолијата и превртете го месото.
  9. Продолжете со печење уште 15 минути без фолија. Печеното јагнешко месо послужете го со салата или прилог по желба. На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви предлагаме да прочитате: Печено свинско месо во сос од бело вино.

Сподели: