Рустична пита со домати 1

Рустична пита со домати

Овој пат од кујната на креативната Лана ни доаѓа еден интересен и вкусен рецепт за рустична пита со домати. Всушност оваа пита се прави со класично тесто за пица во комбинација со фил од домати и бешамел сос. Многу е вкусна и лесна за подготовка, па доколку не сте одлучиле што ќе подготвите денес за вечера или утре за појадок, еве ви една супер идеја.

Ние обожаваме пити, а сигурни сме дека мал е бројот на оние кои може да одолеат на вкусно и сочно парче домашна пита. Па, израдувајте ги најблиските и направете ја оваа рустична пита со фил од домати.

Рустична пита со домати 2

Состојки:

За тесто:

  • 300 г брашно
  • 1 рамна лажичка сол
  • ½ лажичка сода бикарбона
  • 100 мл млеко
  • 1 лажица кисела павлака

За фил од домати:

  • 500 г свежи домати
  • 1 чешне лук
  • сол и црн пипер по вкус
  • босилек по вкус

За бешамел сос:

  • 150 мл млеко
  • 100 мл павлака за готвење
  • 25 г путер
  • 1 лажица брашно
  • ½ лажичка сол
  • 100 г пармезан или кашкавал.

Подготовка:

  1. Во длабок сад за месење промешајте ги брашното, солта и содата бикарбона.
  2. Додајте ја павлаката, а потоа, постепено додавајте го млекото и заместе тесто.
  3. Вака подготвеното тесто завиткајте го во фолија и оставете го половина час во фрижидер.
  4. Додека тестото стасува во фрижидер направете ги филот од домати и бешамел сосот.
  5. За сосот од домати, на малку масло кратко запржете го чешнето лук, па потоа додајте ги доматите исечкани на коцки. Посолете по вкус и зачинете со малку сечкан босилек. Вака подготвениот доматен сос динстувајте го околу 10 минути додека испари вишокот течност и додека ја добие посакуваната густина.
  6. Додека пак за бешамел сосот на малку путер запржете 1 лажица брашно, па додајте ги млекото и павлаката за готвење и постојано мешајте за да не се направат грутчиња.
  7. Зачинете по вкус со сол и црн пипер. Сосот варете го околу 5 минути, додека ја добие посакуваната густина. На крај додајте го пармезанот и добро измешајте за да се соединат и растопат сите состојки.
  8. Калапот за печење премачкајте го со путер ( може да користете и калап за торта). Потоа, тестото развлечете го во круг со поголем обем од калапот за печење. Со помош на сукало пренесете го во калапот, а остатокот превиткајте го на рабовите.
  9. Врз тестото најпрво распоредете го филот од домати, а потоа и бешамел сосот. Со помош на виљушка малку промешајте со цел да се соединат двата фила (не треба многу да се меша).
  10. Рабовите на тестото префрлете ги врз филот така што ќе ги завиткате во облик на бранови.
  11. Питата печета ја во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате:  Посна пита со пиперки.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: