Сарма од свежа зелка 

Македонската кујна е богата со голем број на традиционални и убави рецепти. Таков е и овој рецепт за сарма од свежа зелка. Нашите баби беа вешти и ја приготвуваа оваа сарма во есенскиот период – во посна и мрсна варијанта, зависно од вкусот.

Додека ја чекаме киселата зелка, може да уживаме во вкусот на сармата и со свежа зелка. Постапката за подготовка е малку поразлична, затоа што зелката прво се вари со оцет и вода, а потоа листовите се вадат.

сарма од свежа зелка

Состојки:

  • 1 поголема зелка
  • 500 г мелено месо од Агриа 
  • 1 кафена шолја ориз
  • 1 главица ситно сечкан кромид
  • 1 лажица мешан зачин
  • 1 мала лажичка црвена пипер
  • Сол и мелен црн пипер по вкус
  • Ситно сечкан магдонос
  • 1 поголем домат 
  • 100 мл масло
  • ½ кафена шолја вински оцет со 4%.

Подготовка:

  1. Отсечете го кочанот на зелката. Зелката ставете ја во големо тенџере, така што вдлабената страна да биде горе. 
  2. Во вдлабениот дел ставете го винскиот оцет и додајте сол. Дополнете со вода, скоро колку да ја покрие зелката. Варете ја зелката покриена со капак околу 10 минути. Повремено отворете го тенџерето и внимателно со дрвена лажица одвојте ги листовите. 
  3. Штом зелката омекне, тенџерето тргнете го од огнот. Зелката извадете ја и оставете ја врз плитка чинија да се излади. 
  4. Потоа внимателно вадете лист по лист. Со нож отстранете го тврдиот дел од листот. Ако листовите се поголеми, поделете ги на два дела. 
  5. Во тава на оган ставете го маслото да се загрее. Додајте го кромидот и пропржете го на тивок оган. Зачинете го со црвена пипер, мешан зачин, црн пипер и посолете го. Добро измешајте и оставете го кратко да се излади. 
  6. Оризот исчистете го и измијте го. Потоа додајте го во тавата со кромидот и измешајте.  
  7. Во поголема чинија ставете го меленото месо. Во средината направете отвор и додајте ги кромидот и оризот. Ставете го и магдоносот. Добро измешајте за да се соединат состојките.
  8. Земете лист од зелката и ставете го на левата рака. Кон почетокот на листот ставете по една лажица од филот и формирајте сарма. Како се витка сарма, можеш да погледнеш на видеото. 
  9. Сармите наредете ги во тенџере. Доматот исечкајте го и излупете го. Додајте го во тенџерето, налејте вода за да ги покрие сармите и варете ги на тивок оган.
  10. Штом сармата е сварена, наредете ја во тава, додајте малку од течноста во која се вареше и потпечете ја во рерна на 220 степени. Послужете ја додека е топла. На здравје! 
сарма од свежа зелка со мелено месо

Дали знаеш дека:

Агриа произведуваат македонско домашно свинско месо со врвен квалитет? Имаат свои фарми, кланица и фабрика за производство на сточна храна која доаѓа од македонските полиња. Свежото свинско месо може да го најдете во нивните месарници во Битола, Штип и Велес, како и во Тинекс и Рамстор маркетите. А овој период Агриа и Тинекс ве наградуваат. Биди дел од најлојалните потрошувачи и освој вредни подароци.

Каква е традицијата во твојот крај? Дали се приготвува сарма од свежа зелка? – Сподели го твојот рецепт во групата Сѐ за храна. 

Може да те интересира: Сарма со кисела зелка по традиционален рецепт.

*Рецептот е поддржан од Агриа.

Сподели: