Свински врат во рерна – најлесен и превкусен рецепт

Рецепт за сите оние кои немаат многу време, а сакаат нивното семејство да има вкусен оброк на трпезата. Чекор по чекор ви откриваме како да направите свински врат во рерна на најлесен и наједноставен начин.

Брзо се подготвува, а зачините може да се менуваат по ваш вкус. Направете го, сервирајте го со гарнир по желба и послужете го во комбинација со чаша црвено вино. Уживајте и на здравје!

Свински врат во рерна - најлесен и превкусен рецепт

Состојки:

  • 1 кг свински врат од Агриа
  • сол и црн пипер по вкус
  • зачини по желба (црвена пипер, коријандер, мајчина душица, ловоров лист…)
  • вода по потреба.

Подготовка:

  1. Месото измијте го и исечете го на потенки шницли. Убаво зачинете ги од двете страни и наредете ги во тава за печење.
  2. Во тавата ставете и неколку ловорови листови.
  3. Прелијте го месото со вода (околу 1cm) и ставете го да се печи во претходно загреана рерна на 180 степени.
  4. Печете додека месото добие убава боја. За време на печењето, првртете го месото од другата страна.
  5. Печениот свински врат послужете го со гарнир по желба. На здравје!

Совети плус:

  • По желба, може да се испече и цело парче месо. Во тој случај, прелијте го месото со масло и зачинете го по желба. Ставете го во ќеса за печење и оставете го во фрижедер неколку часа, а најдобро преку ноќ. Ќесата со парчето месо ставете ја во тава и печете во загреана рерна на 200 степени, околу 90 минути (во зависност од големината на парчето месо и рерната). Откако ќе се испечи, месото оставете го да се излади, а потоа исечете го и послужете го.
  • А за да одберете свинско месо со врвен квалитет ви препорачуваме да ги посетите месарниците на Агриа ширум земјата или да го побарате нивното свежо месо во Тинекс и Рамстор маркетите. Агриа имаат свежо, вкусно и висококвалитетно свинско месо од домашно производство. За сите новости и акции посетете ја веб страницата на Агриа и следете ги на Facebook и Instagram. Да купуваме домашно и да го поддржиме македонското производство!
свински врат во рерна

Ви препорачуваме да прочитате: Кременадли во кремаст сос од печурки.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран рецепт.

Сподели: