Познатата салата Капрезе претставува многу популарна, силно ароматична и исклучително вкусна композиција од домати, сирење моцарела, масло и босилек. Нашата пријателка Диана на нејзиниот блог Trydiani, состојките на оваа салата ни ги претстави во интересна верзија како солени мафини Капрезе. Одлично изгледаат и вреди да ги пробаме!

Состојки:
- 2 ¼ чаши брашно
- 2 мали лажички прашок за печиво
- ½ мала лажичка пекарска сода
- 1 ¼ мала лажичка сол
- 1 ¼ чаша ајран
- 2 лажици масло
- 2 јајца
- 125 грама моцарела
- ½ чаша сушени домати
- 2 супени лажици свеж босилек
- црн пипер по вкус
- 6 шери домати за декорација
Подготовка:
- Моцарелата исечкајте ја коцки и ставете ја во замрзнувач, за да се намали топењето на сирењето за време на печењето.
- Сушените домати исечкајте ги на ситни коцки. Листовите босилек ситно исечкајте ги.
- Шери доматите исечете ги на половина.
- Рерната загрејте ја на 175 степени. Калапот за мафини премачкате го со масло или путер.
- Во длабок сад измешајте ги брашното, прашокот за печиво, солта и пекарската сода.
- Во друг сад изматете ги јајцата, ајранот и маслото. Во садот со јајца, додадете ја смесата со брашно и мешајте со дрвена лажица или шпатула. Во садот додадете ги сушените домати, моцарелата, босилекот и внимателно измешајте.
- Тестото ставете го во калап за мафини, а на горната страна од секој мафин ставете шери домати.
- Калапот за мафини ставете го во загреената рерна и печете за време од 20 до 25 минути. Печените солени мафини извадете ги од рерната и оставете ги да се изладат 2 до 3 минути. Потоа извадете ги од калапот и оставете ги целосно да се изладат врз кујнска решетка. На здравје!