здраво чоколадно смуди

Топло чоколадно смуди со овесни снегулки

Може уште да го наречеме здраво топло чоколадо! Меко ќебе, пријатно друштво и топло чоколадно смуди кое ги грее рацете и срцето – дефиниција за совршен есенски и зимски ден! Можете на прсти да ги наброите луѓето или локалите кои знаат да подготват совршено слатко и густо чоколадно задоволство на кое буквално ќе се навлечете.

Сè што ви треба за да ја реализирате оваа чоколадна фантазија се најдобрите пријатели или партнерот и овие неколку здрави состојки.

топло чоколадно смуди

Состојки:

  • 1 ¼ чаша (300 мл) бадемово млеко
  • 1 мала лажичка путер од јаткасти плодови или чоколаден чипс
  • 1 мала лажица јаворов сируп (во замена може да користите мед)
  • ½ чаша овесни снегулки
  • 2 мали лажички какао во прав
  • ½ лажица екстракт од ванила.

Подготовка:

  1. Сите состојки (освен чоколадниот чипс доколку го користите) ставете ги во длабок сад и измешајте ги со лажица додека се добие хомогена смеса.
  2. Чоколадното смуди покријте го со капак или со најлонска фолија. Оставете го фрижидерот за време од 3 часа, а најдобро е преку ноќ. Овој чекор не е неопходен, но овозможува овесот полесно да се блендира со што се добива покремасто смуди.
  3. Потоа, чоколадното смуди ставете го во блендер и миксирајте го на силно, додека овесот се хомогенизира и се добие посакуваната кремаста конзистенција.
  4. Смудито префрлете го во мало тенџере на оган на средна температура. Доколку користите чоколаден чипс, додајте го сега. Мешајте додека смудито зоврие или ја достигне посакуваната температура. Доколку смудито е премногу густо, додајте бадемово млеко.
  5. Штом смудито ја достигне посакуваната температура, тенџерето тргнете го од огнот. Топлото чоколадно смуди турете го во шолји, гарнирајте го по желба и уживајте!

Ви предлагаме да прочитате: Освежително смуди од боровинки и јогурт.

Сподели: