Филован багет

Филован багет со мелено месо – вкусни брускети за сечиј вкус

Заедно ги дегустираме и споделуваме најубавите рецепти! Овој пат правиме брзо мезе – филован багет со мелено месо. Комбинацијата на свежи состојки, како што се кромидот, доматот и копарот, го збогатуваат вкусот, а кашкавалот додава кремаста текстура. Предобро! 

Подготовката е брза и лесна, па може секој да ја направи. Гарантираме дека ќе биде дел од вашите омилени рецепти. 

Багет со мелено месо

Состојки:

  • ½ главица кромид
  • 1 лажица путер
  • 400 г мелено месо од Агриа
  • Сол по вкус и црн пипер по вкус
  • 3 домати
  • Сечкан свеж копар или магдонос
  • 1 чешне лук
  • 100 г кашкавал или пармезан по избор
  • 1 француски багет.

Подготовка:

  1. Кромидот ситно исечкајте го. 
  2. Загрејте тава на средна висока температура и додајте малку путер.
  3. Во загреаната тава, ставете го исечканиот кромид и пропржете го 2-3 минути. 
  4. Во тавата додајте го меленото  месо, зачинете го со сол и мелен црн пипер.  Пропржете го. 
  5. Еден домат исечкајте го на коцки. Лукот ситно исечкајте го. 
  6. Штом месото се запржи, додајте ги доматот, лукот и копарот. Пржете го филот за време од 10 минути. 
  7. Багетот пресечете го на половина. Извадете ја внатрешноста на лебот. 
  8. Кашкавалот изрендајте го на крупната страна од рендето. Половина од кашкавалот ставете го во длабок сад и додајте го филот со меленото месо. Измешајте ги состојките и наполнете го багетот. 
  9. Преостанатите два домати исчекајте ги на тенки ленти. Наредете ги врз багетот. Врз нив додајте го преостанатиот кашкавал. 
  10. Печете ги багетите во загреана рерна на 180℃ околу 10 минути, додека кашкавалот се растопи. По желба декорирајте со ситно сечкани краставички или магдонос. На здравје!

Инфо плус:

Месото од Агриа може да се најде во нивните месарници ширум земјата, како и во Тинекс и Рамстор маркетите. За сите новости и акции:

Мелено месо од Агриа - чизбургер пица

Може да те интересира: Чизбургер пица – кулинарска фузија која ќе ве освои!

*Рецептот е овозможен од Агриа.

Сподели: