Летото е идеално за брзи и лесни рецепти! Инспирирани од италијанската брза кујна, ви приготвивме фантастичната фритата со тиквички и спанаќ.
Идеална е за појадок, а рецептот нуди можности за експериментирање. Наместо спанаќ, може да ставите блитва или друг зеленчук по избор. Како и да ја направите ви гарантираме дека ќе биде вкусна!

Состојки:
- 2 лажици маслиново масло
- 1 чаша сечкани или рендани тиквички
- 3 коцки замрзнат спанаќ или ¼ чаша сечкан динстан спанаќ
- 3 јајца
- 1 лажица интегрално брашно
- ½ мала лажичка кромид во прав
- ½ чаша рендано чедар сирење или сирење по избор
- ¼ мала лажичка морска сол.
Подготовка:
- Рерната приклучете ја да се загрее на 180 степени. Во правоаголна тава ставете хартија за печење.
- Во нелеплива тава на оган ставете маслиново масло да се загрее. Додајте ги сечканите тиквички и спанаќ и пржете ги 3 до 4 минути додека зеленчукот омекне.
- Во длабок сад изматете ги јајцата со жица за матење и додајте го сирењето, брашното, кромидот и солта. Измешајте и додајте ги пропржените тиквички и измешајте додека смесата се соедини.
- Смесата ставете ја во тавата и израмнете. Печете во загреаната рерна за време од 15 до 20 минути, додека фритата порумени.
- Готовата фритата со тиквички извадете ја од рерната и оставете ја да се излади. Потоа исечете ја на парчиња и послужете ја. На здравје!
Ви предлагаме да прочитате: Брза пита со тиквички и мелено месо.