куглоф со топло чоколадо

Чоколаден куглоф со чоколадна глазура

Сакате да ги воодушевите гостите со изнвореден десерт, а истовремено да бидете сигурни дека на крајот сѐ ќе излезе како што треба? – Имаме совршен рецепт за вас! Направете им врвно чоколадно искуство, нека пробаат чоколаден куглоф со чоколадна глазура! Богат вкус за превкусни моменти!

Куглофот е колач што традиционално се подготвува низ целиот свет. Лесно е да се направи, а поради формата изгледа многу убаво на трпезата. Еве рецепт кој се топи во уста!

куглоф со топло чоколадо

Состојки:

  • 2 ¼ чаша брашно
  • 1 лажица сода бикарбона
  • ¼ чаша какао
  • 1 чаша путер
  • 250 г крем сирење
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 2 чаши шеќер
  • 150 г стопено чоколадо за готвење
  • 5 јајца
  • масло за премачкување.

За прелив:

  • 200 г чоколадо за готвење
  • ¼ чаша слатка павлака
  • 1 лажица путер.

Подготовка:

  1. Вклучете ја рерната да се загрева на 170 степени и премачкајте го калапот за куглоф со масло.
  2. Во сад измешајте ги брашното, сода бикарбоната и какаото.
  3. Во друг сад, со миксер изматете ги крем сирењето и путерот додека добиете кремаста смеса.
  4. Потоа додајте ги шеќерот и ванилиниот шеќер. Матете додека шеќерот се растопи.
  5. Чоколадо растопете го на пареа и додајте го во смесата.
  6. Додавајте ги и јајцата едно по едно. Убаво изматете.
  7. Во течната смеса, ставете ги сувите состојки – смесата со брашното, па измешајте со миксер или жица за матење.
  8. Подготвената смеса ставете ја во калапот за куглоф. Печете во загреаната рерна за време од 45-60 минути.
  9. Печениот колач оставате го да се излади.
  10. Во сад на пареа, ставете го чоколадото да се стопи и без да го тргните од шпоретот, во садот со чоколадото додајте ги слатката павлака и путерот. Мешајте додека состојките се соединат.
  11. Топлата чоколадна глазура распоредете ја врз изладениот чоколаден куглоф и по желба украсете дополнително. Уживајте!

Ви препорачуваме да прочитате: Чоколаден посен куглоф со мармалад.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: