Маринада за зеленчук на скара

Досега сме пишувале повеќе рецепти за маринада за месо, но што е со зеленчукот кој сакате да го приготвите на скара? Бидејќи сме големи обожаватели на ражничи, решивме да побараме добар и испробан рецепт за маринада за зеленчук.

На вас останува да го изберете омилениот зеленчук и во прва пригода да го пробате оваа маринада. А ако сакате подетално да се запознаете со маринирањето на месото и зеленчукот ви предлагаме да прочитате:  Што претставува маринадата и зошто се користи при припрема на месото?

маринада за зеленчук

Состојки:

  • 2/3 чаша маслиново масло
  • 1/3 чаша оцет балсамико
  • ½ главица кромид со средна големина
  • 2-3 листови свеж босилек
  • 1 чешне лук
  • ½ мала лажичка сол
  • ¼ мала лажичка мелен црн пипер.

Подготовка:

  1. Кромидот ситно исечкајте го.
  2. Чешнето лук ситно исечкајте го, а најдобро е да користите кујнска алатка за сечкање лук.
  3. Босилекот исечете го на мали ленти.
  4. Во длабок сад ставете ги маслото, оцетот, кромидот, лукот, босилекот, солта и црниот пипер. Измешајте ги состојките.
  5. Во садот додајте сечкан зеленчук и измешајте. Садот покријте го со фолија или капак и оставете го во фрижидер за време од 3 до 4 часа.
  6. Потоа, маринираниот зеленчук испечете го на скара. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Основна маринада за скара.

Сподели: