Време е за нов рецепт и ново гурманско дегустирање! Те предизвикуваме да го испробаш рецептот за вкусната пилешка крем супа со компири. А кој би одбил чинија топла супа и парче печен интегрален леб?
Може да ја послужиш за ручек или вечера. Гарантираме дека штом еднаш ќе го направиш рецептот, ќе биде дел од твоите омилени јадења.
Состојки:
- 1-2 лажици маслиново масло
- Сол, мелен црн пипер, ориганo
- 500 г пилешки стек
- ½ чаша бело вино
- 2 лажици путер
- 1 главица кромид
- 1 чаша сечкани моркови
- ¼ чаша сечкан целер
- 2 чешниња лук
- ¼ чаша Екстра бело брашно од Жито Лукс
- 5 чаши пилешки бујон
- 1 чаша течна павлака за готвење
- 500 г компири.
За сервирање:
- Парчиња интегрален леб – 100% цело зрно од Жито Лукс
- 2 лажици путер
- Сол, оригано и лук во прав.
Подготовка:
- Парчињата пилешки стек зачинете ги со сол, мелен црн пипер и оригано.
- Во поголемо тенџере ставете маслиново масло да се загрева. Во загреаното масло додајте го пилешкото и пропржете го 3-4 минути по страна. Извадете го од тавата и оставете го да отстои 10 минути, а потоа исечете го на коцки.
- Во тенџерето додајте го виното. Измешајте и оставете го да се вари на средна температура околу 4 минути. Потоа додајте го путерот. Штом путерот се растопи додајте ги кромидот, морковите и целерот. Пропржете ги 5-6 минути. Додајте го лукот и зачинете со сол, мелен црн пипер, оригано, сушен магдонос по вкус. Продолжете со пржењето уште 1 минута. Додајте го брашното и пропржете го 2 минути.
- Во тенџерето постепено додавајте од пилешкиот бујон и мешајте. Додајте ја и течната павлака. Штом течноста зоврие, намалете ја температурата и додајте го пилешко. Варете ја супата 15-20 минути.
- Компирите исечкајте ги на мали коцки и додајте ги во супата. Продолжете со варењето уште 15 минути додека компирите омекнат.
- Во меѓувреме пригответе ги парчињата леб. Во грил или обична тавата ставете го путерот да се растопи. Додајте ги лепчињата и зачинете ги со сол, оригано и лук во прав. Печете ги од двете страни по 1-2 минути.
- Крем супата послужете ја со печените лепчиња. На здравје!
Совети плус:
- За подготовка на супата може да користиш и месо од копани без коска.
- По желба, во супата може да додадеш и 1,5 чаша замрзнат зеленчук по желба – грашок и пченка. Ако сакаш да ја збогатиш, замрзнатите зеленчуци додај ги заедно со компирите.
- Супата послужи ја со новите лебови – 100% цело зрно од Жито Лукс. Достапни се со два вкусови: интегрален пченичен леб со никулци и семиња и интегрален пченичен леб со никулци и ржано брашно. Даваат енергија, чувство на ситост, го подобруваат варењето на храната и богати се со здрави масти од семињата.
Новите лебови, освен што може да ги искористиш како додаток со супата, одлични се и за подготовка на здрави оброци. Погледни ги рецептите:
*Рецептот е овозможен од Жито Лукс.