Пилешки бургери со печено крцкаво месо – од кујната на Марија Кочовска

Време е за домашен Food Corner! Летото е идеално за дружба со домашни пилешки бургери кои се превкусни! Толку меки и сочни! Месото се приготвува со печење, а за 30-тина минути ќе имате бугери за целото друштво.
Имаат помал број на калории, се прават брзо, а верувајте ќе бидат омилени на вашата трпеза. Крцкави од надвор, а сочни од внатре! Снимив и видео од подготовката и те предизвикувам да ги испробаш во прва прилика. 

Пилешки крцкави бургери

Состојки:

  • 4 бургер пченички земички од Жито Лукс 
  • ½ чаша Екстра бело брашко
  • 1 мала лажичка димена пипер (во замена може да се користи црвена пипер)
  • ½ лажичка лук во прав
  • ½ лажичка кромид во прав
  • Сол
  • 2 парчиња пилешки стек
  • 50 г корнфлекс
  • 2 јајца
  • Масло по потреба
  • 4 листови марула
  • 1 домат исечкан на кругови
  • 4 листови кашкавал (чедар)
  • 1 лажица путер.

За бургер сос:

  • 4 лажици мајонез
  • 4 лажици кечап
  • 2 лажици сенф.

Подготовка:

  1. Во длабока чинија ставете ги брашното, пиперот, лукот и кромидот во прав. Посолете и измешајте. 
  2. Пилешкиот стек пресечете го на половина, а потоа исечете го уште еднаш, така што ќе добиете 3-4 парчиња (во зависност од големината). Погледни го видеото за начинот на сечење. 
  3. Корнфлексот измелете го или истолчете го на помали парчиња.
  4. Јајцата изматете ги со виљушка. 
  5. Парчињата пилешкиот стек ставете ги во садот со брашното и убаво обложете ги. Потоа додајте ги во садот со јајцата, а на крај обложете ги со корнфлексот. 
  6. Ставете ги во тава обложена со хартија за печење. Попрскајте го со малку масло и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 степени. Печете 18 до 20 минути. 
  7. Во меѓувреме подгответе го сосот. Во мала чинија ставете ги мајонезот, кечапот и сенфот. Измешајте ги. 
  8. Земичките пресечете ги на половина. Во тава на оган ставете малку путер да се растопи. Потоа додајте ја земичката и кратко потпечете ја. Постапката повторете ја со сите земички.
  9. Печниот стек извадете го од рерната. Врз секое парче ставете еден лист кашкавал.  
  10. Врз едната половина на земичката ставете од сосот, лист од марула, парче домат, крцкаво пилешко и лист од кашкавал. Другата половина премачкајте ја со сос и ставете ја врз пилешкото. Уживајте во превкусните бургери! 

Совети плус:

  1. За пикентен вкус во бургер сосот може да додадете 1 лажица срирача или чили. 
  2. За подготовката ги користев новите бургер земички од Жито Лукс. Превкусни се! Меки, засечени, па нема да се искршат при сечењето. Ги пробавме и за тостови, и за тоа се екстра. Ги препорачувам на сите!
  3. И за крај може да бидеш креативен и да направиш бургер по твој вкус. Додај кисели краставички, свежи краставички, кромид… 
пилешки бургери

И за крај, ако ти се допадна овој рецепт, посети ги моите профили на социјалните мрежи и заследи ме:

Ако разгледуваш идеи за бургери и сендвичи, погледни го рецептот: Од кујната на Катерина Ш. Спасеновска: Брзи краставица сендвичи и мезе залчиња.

*Рецептот е поддржан од Жито Лукс.

Сподели: