Пржен ориз со свинско месо и пиперки

Испробај ја популарната азиска храна со фантастичен вкус! Ако сакаш да направиш брз, вкусен и здрав оброк, пробај го овој рецепт за пржен ориз со свинско месо и пиперки. Лесен е за подготовка и се прави со состојки кои веројатно веќе ги имаш во кујната. Ако ти останал ориз од претходниот ден, ова е одличен начин да го искористиш. Превкусно е!

Овој специјалитет потекнува од Кина и се прави со пржење на варен ориз во вок или обична тава. Најчесто се комбинира со јајца, зеленчуци, месо или морска храна. 

пржен ориз со свинско месо

Состојки:

  • 4 лажици масло
  • 350 г свежо свинско месо од Агриа, исечено на мали коцки
  • ½ чаша ситно сечкан кромид
  • 3 пиперки (жолта, црвена и зелена)
  • 2 лажички ситно сечкан лук 
  • 1 лажичка ситно сечкан ѓумбир (по желба) 
  • 2 јајца
  • 3 чаши варен ориз
  • 3 лажици соја сос
  • 1 лажица сусамово масло (може и маслиново или сончогледово масло)
  • Сол и црн пипер по вкус.

Подготовка:

  1. Во поголема тава на оган ставете 2 лажици масло да се загрее. 
  2. Сечканото свинско месо зачинете го со сол и мелен црн пипер. Додајте го тавата и пропржете го 4-5 минути или повеќе по желба.
  3. Пропрженото свинско извадете го од тавата и ставете го во чинија. Покријте го со фолија за да остане топло. 
  4. Во тавата додајте уште 1 лажица масло и додајте ги кромидот. Пропржете ги 4-5 минути. Зачинете со сол и мелен црн пипер. Отстранете го зеленчукот од тавчето и покријте со фолија за да остане топол.
  5. Јајцата изматете ги со виљушка. Додајте 1 лажичка масло во тавата. Во загреаното масло додајте ги јајцата. Мешајте повремено со шпатула, додека јајцата се испржат на мали делови. Зачинете со сол и црн пипер.
  6. Во тавата ставете ги оризот, свинското и пиперките. Додајте соја сос, сусамово масло и мешајте нежно околу 3-4 минути. Пржениот ориз со свинско наросете го со млад кромид по желба и веднаш послужете го. На здравје!

Совети плус:

  • Направи твоја комбинација! Додај зеленчуци како моркови, грашок, пченка…
  • Оригиналниот рецепт се приготвува со масло од сусам, а во замена може да се користи маслиново или сончогледово масло.
  • За подготовката користи свежо свинско месо – најдобро би било да е месо од бут (шол) или плешка. Посети ги месарниците на Агриа или набави месо од Рамстор и Тинекс маркетите. Домашно, со врвен квалитет и секогаш свежо! Дознај повеќе за Агриа – македонската компанија која произведува свежо свинско месо на принцип од „фарма до трпеза“. 
агриа свежо свинско месо

Може да те интересира: Пржен ориз со пилешко.

*Рецептот е поддржан од Агриа.

Сподели: