Италијански сендвич

Италијански сендвич со домати – брза идеја за појадок од Марија Кочовска

Време е за ново гастромско дегустирање, со нов рецепт и фантастично добар вкус! Инспирирана од новиот тост леб со кисело тесто на Жито Лукс, направив италијански сендвич со домати, ароматични зачини – босилек и лук, и кремастото сирење бурата. 

Едноставно, а превкусно! Ајде заедно да ја истражуваме светската кујна и да ги дегустираме најдобрите јадења. 

Италијански сендвич

Состојки:

  • 2 парчиња тост леб од кисело тесто од Жито Лукс
  • 1 домат 
  • Прстофат сол и мелен црн пипер
  • 1 бурата сирење (во замена може да се користи моцарела, изварка или друго сирење по избор)
  • 5-6 листови босилек
  • Маслиново масло
  • 2 лажици путер
  • ¼ лажичка лук во прав или 1 чешне свеж лук
  • 1 лажица сечкан магдонос.
Италијански сендвич со домати

Подготовка:

  1. Доматот исечкај го на тенки ленти, посоли го и нароси го со мелен црн пипер. 
  2. Врз парчињата леб стави по половина од бурата сирењето. 
  3. Врз едното парче стави ги сечканите домати и попрскај со маслиново масло. 
  4. Додај ги листовите босилек. Стави го и другото парче леб, така што сирењето ќе биде во внатрешноста на тостот. 
  5. Во мал сад измешај ги путерот, лукот во прав и магдоносот. Со оваа смеса премачкај го сендвичот. 
  6. Сендвичот стави го да се пече во загреана тава по 1-2 минути од страна, додека порумени и сирењето се растопи.
  7. Готовиот сендвич извади го од тавата, остави го да се излади кратко, а потоа исечи го на парчиња и послужи го. Подготовката погледни ја на видеото. На здравје! 

Уживај во ароматичниот вкус, разгледај повеќе рецепти на моите профили на социјалните мрежи и заследи ме:

Италијански сендвич со домати и бурата

Може да те интересира: Монте Кристо сендвич – брза идеја за појадок од кујната на Марија Кочовска

*Рецептот е овозможен од Жито Лукс

Сподели: