Ѓувеч со свинско месо 1

Ѓувеч со свинско месо

Превкусниот ѓувеч со свинско месо е старинска тава која може да се направи на 2 начини, со претходно пржење на зеленчукот, па печење или директно во тава, па печење. „Секако на сите ни одговара втората варијанта, ем побрзо, ем поздраво, а вкусот е тој, истиот, во главно… Единствено го пржам месото.“ – ни посочи Весна.

„Некои зеленчуци ги има преку целата година, а некои ќе ги замрзниме за да можеме да ги користиме постојано, не само кога им е сезоната. Ѓувечот го правам многу често, зависи што имам во фрижидер тоа ставам, а бамја и модар патлиџан обавезно. Преубава тава, рапсодија од вкусови и бои!“ – додаде Весна.

Ѓувеч со свинско месо 2

Состојки:

  • 400 гр свинско месо
  • малку чадена сланина
  • 1 кромид
  • неколку пиперки
  • 1-2 моркови
  • 1 модар патлиџан
  • 1 тиквичка
  • 2-3 компири
  • малку зелка
  • неколку домати
  • неколку бамји
  • лук
  • сол, црвен пипер, црн пипер, сушен зачин, по вкус
  • магдонос по вкус
  • маслиново масло.

Подготовка:

  1. Месото исечете го на коцки, а сланинката исто така. Ставете ги да се пржат во маслиново или друго масло по желба.
  2. Додека се пржат, исечете го целиот зеленчук на коцки (парчиња).
  3. Исечканиот зеленчук ставете го во длабока тава за печење, а најдобро земјена тава.
  4. Додајте го прженото месо, зачинете и убаво измешајте. Може да додадете и малку вода во која претходно сте размешале малку брашно, а по желба и дополителна количина масло.
  5. Печете на пониска температура околу 1 час и 30 минути. Од почеток тавата може да биде покриена, тоа ќе помогне за побрзо да се направи, а потоа треба да ја отворите за да се „зацрви“ одозгора.

Нека ви е на здравје!

Рецептот го испратил: Весна Рор, Со љубов за вас.

Ви препорачуваме да прочитате: Семејна тава со свинско месо.

Сподели: